Sunt chibzuit?

Ieri, Ioana, imi lanseaza o noua provocare. Ma intreaba daca sunt chibzuit cand vine vorba de cheltuielile zilnice/saptamanale. Mai mult, imi zice sa postez permanent pe blog cheltuielile pe care le fac. Interesanta prvocare!

In urma cu o saptamana am inceput sa tin evidenta cheltuielilor pe care le fac, TOATE! As putea spune ca am avut o surpriza (nu prea placuta), dar nu a fost o surpriza pentru ca stiam ca sunt un risipitor. Da, asta este un defect. Tocmai de asta am luat hotararea sa-mi tin evidenta cheltuielilor, pentru a-mi indrepta acest defect si a economisi din ce in ce mai multi bani pentru a-i investi in proiectele pe care le dezvolt.

Un document excel ma ajuta sa tin evidenta cheltuielilor mele. Analizand acum acel document, imi dau seama ca am „aruncat” cu bani pe multe produse de care ma puteam lipsi. Inca o lectie invatata!

Cred ca multi oameni isi doresc sa poata economisi o parte din salariul pe care-l iau in fiecare luna (asa ar fi normal), dar ei isi spun ca nu pot face acest lucru deoarece salariul este mic, iar nevoile sunt multe. Asa credeam si eu, si cu siguranta asa este. Insa, mi-am pus urmatoarea intrebare: „Cunosc oameni care au mai putini bani decat mine si totusi traiesc?” Cu siguranta, mi-am raspuns: DA, cunosc astfel de oameni. Raspunsul la aceasta intrebare m-a facut sa iau hotararea de a cheltui mai putin si a economisi mai mult.

2013-09-28 14.48.01

Vei spune ca ma lipsesc de placerile vietii, iar eu iti voi da dreptate. Asa este, ma voi lipsi de undele placeri ale vietii de acum, dar stii de ce? Pentru ca peste cativa ani, 1,2,3,5,10, imi voi permite sa-mi fac toate placerile vietii, pentru ca acum am avut curajul sa ma lipsesc de mici placeri neinsemnate care sunt trecatoare, iar pe termen lung nu aduc niciun beneficiu, din contra, sunt placeri de moment care doar imi dau impresia ca ma simt bine.

Cineva mi-a spus ca succesul trebuie platit in avans, iar saracia o platesti in rate! Am inteles ca facandu-mi toate poftele si placerile acum, ma avant in capcana saraciei platind-o cu fiecare placere pe care mi-o fac, insa, renuntand acum la anumite pofte, economisand si investind economiile, ma voi putea bucura mai tarziu de adevaratele placeri ale vietii.

Ioana, momentan aleg sa nu fac publica lista cu cele cumparate pana acum, dar o voi face. O voi face atunci cand se va vedea o crestere a disciplinei mele!

Multumesc pentru provocare! Mi-a facut placere sa-i dau curs si, la mai multe!

Spor la cheltuit sau la economisit! Tu ce alegi?

4 gânduri despre “Sunt chibzuit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s